December 14, 2018 | Irya Gmeyner

Sydsvenskan Dygnet runt skriver om Gipomusic Kollektivet!

”Att sjunga på svenska blir mer naket och rakt på”

Hatkärlek till sig själv och andra är temat för albumet ”Älskar, älskar inte” som släpps denna fredag. Sex unga Lundamusiker i Gipomusic-kollektivet har gjort varsin låt om destruktiva relationer, i samarbete med kända producenter. Nästa fredag kan du höra dem live på Mejeriet.

I höst har Gipomusic-kollektivet som består av några unga drivna tjejer träffats en gång i veckan på Mejeriet i Lund med Irya Gmeyner som mentor.

Fredagen den 21 december står Thilda Unnerstam, Paulie Saxenborn, Cornelia Karlsson, Fanny Bauer och Wilma Saga Nilsson på scen. Vera Carpe i Gipomusic-kollektivet saknas på bilden.
Bild: Ingemar D Kristiansen

För fyra år sedan drog musikern Irya Gmeyner igång projektet Gipomusic – ”girl power music” –på Mejeriet. Syftet var att stötta och vägleda unga kvinnor som tar sina första steg ut i musiklivet.

Sedan dess har en mängd personliga låtar spånats och svettats fram, och spirande musikdrömmar fått ljud och form.

I våras valdes sex unga musiker ut att tillsammans med en etablerad artist eller producent bakom ett känt namn skriva en egen låt. Några av dem är Gipo-veteraner, andra är nya i sammanhanget. Tillsammans bildar de Gipomusic-kollektivet, och under hösten har deras låtar arbetats fram till färdiga verk samlade på ett album.

Sydsvenskan träffar musikerna i studion på Mejeriet dagen före den slutsålda releasefesten.

– Det blir första gången som låtarna framförs som helt klara, konstaterar Irya Gmeyner.

– Kuuul! utbrister kollektivet i samlad kör.

De har fått vända ut och in på sig själva i processen.

– Projektet handlar mycket om att våga stå för något. Vi har valt att alla ska sjunga på svenska för att blir mer naket och rakt på, säger Irya Gmeyner.

Wilma Saga Nilssons låt har ett passande namn apropå att blotta sig själv.

– Den heter ”Vill inte gömma mig någonstans” och handlar om att vara i konflikt med sig själv, att det både finns ett hat och en kärlek, berättar hon.

Hon har samarbetat med Kerstin Ljungström, en av flera producenter bakom Seinabo Sey.

Paulie Saxenborn har skapat sin låt med Selen Özan som har producerat åt Veronica Maggio. Den har också en titel som är väldigt snarlik en av Maggios största hits.

– Låten heter ”Dumpa dig”. Det är en klassisk ”break up-song”, men egentligen handlar den om en konflikt med sig själv. Jag tror att folk kommer att bli obekväma med att höra en låt som är så personlig, säger Paulie Saxenborn.

Fanny Bauer har gjort låten ”Jag kan inte vara med dig” med Simon Högström, producent bakom artisten Adna.

– Jag tyckte det var svårt att komma in i viben eftersom jag alltid har skrivit på engelska tidigare. Men när jag väl hittade ett sätt att sjunga blev jag jättenöjd med den, säger hon.

Att gå från engelska till svenska var även något som Thilda Unnerstam kämpade med i ”Kvar där du lämnade mig”, vars låt är producerad av Filip Bekic från bandet The Royal Concept.

– Jag tyckte det var så naket. Allt jag sjöng blev så tydligt på svenska. Den handlar om första kärleken och att bli lämnad, om alla känslor och hur ont det gör. Jag ser den som en visa eller en saga genom låten. Jag tror att många kan känna igen sig i den, säger hon.

Cornelia Karlsson har skrivit ”Leva” med cellisten och sångerskan Linnea Olsson.

– Den handlar om att försöka komma ur sina dalar, när man börjar se ljuset.

Vera Carpe har samarbetat med Povel Olsson, som har producerat Veronica Maggios senaste skiva, i låten ”Du är min enda drog”.

Vad har det betytt för er att ni jobbat med en känd producent?

– Det blir en bra kontrast och ett fint möte när man jobbar med någon som är etablerad och kanske hör helt andra saker i ens röst som man kan jobba vidare på, säger Vera Carpe.

– Det blir högre kvalitet när man har en producent som är lite varm i kläderna, säger Fanny Bauer.

Har ni kunnat behålla ert eget uttryck när en producent kommit in och jobbat med låten? 

– Jag känner att istället för att det skiljer eller skär sig har låten blivit ännu mer förstärkt och utvecklad. Det är enkelt att man fastnar och allt låter likadant när man sitter själv och skriver. Men så kommer någon annan med helt andra idéer och andra erfarenheter, säger Cornelia Karlsson.

Under höstens projekt har de insett hur de helst vill jobba i framtiden.

– Även om det är jättekul att samarbeta är det väldigt kraftfullt att göra det själv också. Det är min dröm att släppa mitt eget lilla projekt som är jag, säger Paulie Saxenborn.

– En dröm som jag haft länge är att kunna stå framför en massa människor och höra dem sjunga med till en låt jag skrivit och musik jag har skapat, säger Vilma Saga Nilsson.

– Jag tycker att det är väldigt kul att skriva musik, både pop- och konstmusik. Det är min dröm att kunna skriva musik och bli kompositör, leda band och vara ”chiefen”, säger Cornelia Karlsson.

– Att sjunga på svenska har öppnat fler dörrar för mig, säger Thilda Unnerstam.

FAKTA

Skivsläpp och jullovsspelning

Albumet ”Älskar, älskar inte” med sex låtar släpps på Spotify den 14 december.
Albumomslaget är ritat av Agnes Nebrelius.
Fredagen den 21 december kan du höra Gipomusic-kollektivet framföra sina låtar under jullovsfesten ”School’s out” på Mejeriet. De är förband till Ricky Rich och Aram Mafia under en konsertkväll i samarbete mellan Lov i Lund och Vinterlund.
Inträdet är gratis men biljett krävs.