Gipomusic är en ideell förening som driver  musikprojekt för unga tjejer och transpersoner.

Irya Gmeyner artist & låtskrivare är initiativtagare till Gipomusic.

– Jag startade Gipomusic för att jag själv hade önskat ett sammanhang när jag började med musik. Ett sammanhang där jag kunde bolla texter och låtidéer och allmänt reflektera över vad som pågår i ens skalle, att helt enkelt få stöd och ibland en spark i röven när en behöver det. Någon att dela upp och nergångar med, säger Irya Gmeyner.

Povel Olsson musikern & producenten samt konsertarrangören & managern Pange Öberg, är också några nyckelpersoner som står bakom Gipomusic. Dem har alla ett brett kontaktnät och lång erfarenhet av musikbranschen och olika musikprojekt både på och bakom scenen.

Gipomusic syftar till att stödja, inspirera och stärka unga tjejers självkänsla genom skapande av låttexter och samtidigt ge dem en språngbräda ut i musiklivet.

Tanken är att unga tjejer som är på väg att ta det första steget ut i musiklivet, ska få vägledning och stöd av erfarna personer inom musikbranschen. Detta görs genom inspelning i studio, textövningar där deltagarna skriver texter till sin låt, samt att delta och utforma musiken tillsammans med erfarna låtskrivare och följa hela processen fram till en egen färdigproducerad låt. Det är inte alltid enkelt att som ung tjej ta steget ut i musiklivet. En kan behöva hjälp, både av andra ungdomars idéer och tankar samt av professionella musikutövares kunnande och samtidigt få vara en del av ett större sammanhang där alla tillsammans strävar efter samma mål. Processen är lika viktig som själva resultatet. Projektet lägger inga värderingar i etnisk eller social bakgrund. Deltagarna får utifrån sina önskemål och tankar ta del av vår samlade kunskap kring låtskrivande, textarbete, inspelning i studio och liveuppträdanden, samt en inblick i hur musikbranschen fungerar i sin helhet för att nå ut med sin text och musik. Projektet knyts ihop och avslutas med en konsert.

Mål och syfte 

Det vi vill uppnå med Gipomusic är att de medverkande ska ha fått vara med om en upplevelse och utmaning som berikar deras liv och som ger en bättre självkänsla. Att en vuxit med sin uppgift och vågar tro på sitt skapande. Att en är stolt över vad de har skapat tillsammans, stöttar och uppmuntrar varandra. Att en kan gå vidare med sin erfarenhet till nya utmaningar, där vi kan finnas som stöd.  Med all den erfarenhet vi har skaffat oss genom åren vill vi nu skapa en unik mötesplats i samarbete med kommun och näringsliv som jobbar aktivt med vår målgrupp, där text och musik på ett lustfyllt sätt kan stärka självkänslan, beröra, ställa frågor och sätta igång tankar om den tid vi lever i. Vi vill skapa förutsättningar för deltagarna att nå ut med sin musik och synas i olika sammanhang som kan inspirera, stärka och bana vägen för fler tjejer. Vi vill på längre sikt skapa ett forum för mentorskap, finnas som stöd och vägledning vid behov även efter projektets slut.

Bakgrund 

Irya Gmeyner var med och grundade Cirkus Cirkör tillsammans med Tilde Björfors och genom åren har Irya gjort många samarbeten med Cirkör där hon medverkat som artist och skrivit musik till olika föreställningar. Med egna bandet Irya’s Playground medverkade dem och skrev musiken till Cirkörs föreställning ”Inside Out” som blev en stor internationell succé och turnerade världen i 2,5 år och spelade i städer som New York, London, Wellington, Moskva och runt om i hela Europa. Irya brinner starkt för musikprojekt främst för unga tjejer och har tidigare genomfört och drivit liknande musikprojekt i Malmö och Botkyrka. Projekten resulterade i fantastiska skivor och utsålda konserter på Malmö Opera och på Södra Teatern i Stockholm. Projekten fick stor uppmärksamhet i media där DN, Sydsvenskan, Sydnytt och lokaltidningar gjorde fina reportage i Malmö, Botkyrka och nu senast i Lund. SVT gjorde en dokumentär om Botkyrka-projektet med namnet “Från norra till södra” som sändes i 12 avsnitt. Irya har även läst kreativt skivande på Luleå tekniska universitet och Malmö Högskola och har varit gästföreläsare på Popkollo, skrivit musik till internationella film och TV-serier som 90210 Beverly Hills, The Neighbors, Wet Behind the Ears och Vendetta och har spelat in artister som Thåström, Timbuktu och Weeping Willows i studio.

Povel Olsson är musiker och producent. Povel har turnerat med artister som Robyn, Veronica Maggio, Linnea Olsson och Cirkus Cirkör tillsammans med Irya’s Playground. Med sitt egna band The Royal Concept har han turnérat världen över och har med låtar i film, TV-serier och TV-spel som Frankenweenie, Glee och FIFA 13,14 och 16 samt Sims. Povel var musikproducent tillsammans med Irya för ”Med allas ord” i Botkyrka under hösten 2013 och för ”Exit från verkligheten” i Lund under hösten 2014 och för ”Signaler i bruset” i Lund under hösten 2015. Povel har skrivit och producerat låten till kampanjen Steg för livet samt låtar på Veronica Maggios senate skiva.

Pange Öberg har under många år arbetat i svensk musikbransch i företaget United Stage. Pange låg som ung bakom tillkomsten av Mejeriet i Lund. Senare, både som egen företagare och med United Stage, har han varit agent och manager åt artister som Kent, Timbuktu, Thåström, Johnossi, Emil Jensen mfl. Han har även satt upp föreställningar, som HippHipp!, Anders & Måns, Ann Heberlein och genomfört större projekt som Kalasturnéer, Antinazistgalan i Globen och mängder av andra turnéer med utländska artister. United Stage är idag ett av Skandinaviens största bolag i musikbranschen med konsert/ arrangemangsverksamhet samt management som största verksamhetsområden. De senaste åren har Pange jobbat allt mer som producent, låtskrivare och musiker med olika artister och egna projekt.