August 24, 2017 | Irya Gmeyner

Skånskan ställde några frågor till Irya Gmeyner om Thank God It’s Tuesday

Artister lär ut låtskriveri

FYRA FRÅGOR Nöjesredaktionen ställer fyra frågor till sångerskan och musikern Irya Gmeyner som tillsammans med Pange Öberg driver projektet Gipomusic där de bjudit in etablerade artister att hålla i workshop i låtskriveri för unga tjejer under rubriken Thank God it’s Thuesday. Den 5 september är det premiär med cellisten och popartisten Linnea Olsson.

Vad är Thank God It’s Tuseday?
– En unik möjlighet att få träffa intressanta artister och ställa intima och spontana frågor som just du är nyfiken på. Ett möte där artisterna delar med sig av sina erfarenheter.

Hur fick ni idén? 
– Vi som driver Gipomusic gjorde liknande workshops förra hösten. Det blev väldigt lyckat, så vi ville utveckla det genom att bjuda in olika artister som vi tycker är unika och spännande.

Berätta om artisterna som håller i workshoparna och varför ni valt just dessa? 
– Vi valde dessa artister för att få en intressant bladning av uttryck och erfarenheter. Artister som jobbar med sitt artistskap på olika sätt. Linnea Olsson är en fantastisk musiker som använder sin cello som en hel orkester genom sina pedaler. Hon har turnerat med både Peter Gabriel, Loreen, Ane Brun, Sting och nu senast Frida Hyvönen och har gjort två soloalbum.
Nina Persson är tveklöst en av Sveriges allra främsta popstjärnor. Hon har släppt musik under namnet The Cardigans, A Camp och som soloartist Nina Persson. Hon har varit inblandad i flertalet samarbeten med några av Sveriges och världens allra mest välrenommerade musiker.
Slowgold är Amanda Werne musikaliska alias. Hon är en fantastisk sångerska och gitarrist som skapar tidlösa, poetiska historier. Hon har redan släppt 4 fullängdsalbum och spelade nu senast på Way Out West stora scen och var förband till Daniel Lanois när han besöker Göteborg.

Blir det någon fortsättning? 
– Fler workshops längre fram? Ja det hoppas jag verkligen! Vi vill fortsätta och utveckla Gipomusic.