2018

Gipomusic Kollektivet

Gipomusic kollektivet är en mötesplats som ger kunskap, uppmuntran och stöd för unga, oetablerade, kvinnliga textförfattare och artister som delar drömmen & viljan om att kunna försörja sig på sin passion.

Var med och skriv egna låttexter och framför dem live på Mejeriets! Du gör det tillsammans med professionella artister, producenter och tjejer i din egen ålder. Under hösten träffas vi en gång i veckan på Mejeriet i Lund. Textövningar varvas med inspelning i studio till färdigproducerade låtar till ett album.

Gipomusic har under flera år samlat unga tjejer som brinner för att nå ut med musik och låttexter. Under hösten har projektet drivits under namnet ”Gipomusic kollektivet” på Mejeriet i Lund.

Gipomusic består av unga, drivna men oetablerade tjejer som träffas och skriver musik tillsammans med Irya Gmeyner som mentor. Under hösten har tjejerna skrivit var sin låt tillsammans med etablerade låtskrivare och producenter bakom artister som Veronica Maggio, Jocke Berg och Adna liksom med artister som Linnea Olsson och just Gmeyner.

– Jag startade Gipomusic för att jag själv hade önskat ett sammanhang när jag började med musik. Ett sammanhang där jag kunde bolla texter och låtidéer och allmänt reflektera över vad som pågår i ens skalle, att helt enkelt få stöd och ibland en spark i röven när en behöver det. Någon att dela upp och nergångar med, säger Irya Gmeyner.

”Älskar älskar inte” heter den nya skivan. Låtarna handlar om destruktiva relationer till sig själv och till andra. Om att tappa bort sig själv i ångest eller att gå upp så mycket i någon annans problem att en själv till sist försvinner.

Cornelia Karlsson är en av dem drivande tjejerna som varit med under hösten. Cornelia, 18 år, säger:

– När jag var liten fanns det en regel hemma, alla syskon hade 30 minuter vid datorn. Jag använde min halvtimme på Youtube. En dag snubblade jag över Michael Jackson och blev totalt såld. Detta var vägen in till musiken. För två år sen upptäckte jag den moderna konstmusiken, som inte är skriven av gamla män som jag inte kan relatera till. Jag skriver idag modern konstmusik och drömmer om att leda storband och skriva musik till musikaler och föreställningar.

Vera Carpe har en annan infallsvinkel och säger:

– Vissa ser sin ADHD som en superkraft, för mig har det mestadels gjort livet tufft och besvärligt. Musik ger mig utlopp åt all min energi och jag får sjunga ut alla mina känslor. Det jag vill allra mest är att få hålla på med musik och det känns spännande att det kan bli verklighet.

Cornelia och Vera har agerat nav och samordnare under hösten. ”Gipomusic kollektivet” är en fortsättning på tidigare projekt i Malmö, Botkyrka och Lund. Hösten 2017 gjorde Gipomusic också en workshop-serie där Nina Persson från Cardigans, Amanda Werne från Slowgold och Linnea Olsson bjöds in för att berätta om sitt artisteri.