2008

Botkyrka är ni med oss

Under våren 2008 var Irya Gmeyner initiativtagare till ”Botkyrka är ni med oss?” Projektet byggde på idén att skapa nya mötesplatser över kulturella och sociala gränser. 60 elever från 4 olika skolor fick lära känna och inspirera varandra, trots olika förutsättningar och villkor genom textskrivande till musik. Det resulterade i CD-skivan, ”Botkyrka är ni med oss”. SVT gjorde en dokumentär om projektet, ”Från Norra till Södra”, som sändes i 12 avsnitt.

Botkyrka, är ni med oss?

Man skulle kunna kalla det ett drömläge – att tillsammans med några av Sveriges främsta artister och musiker skriva egna låtar, som du får spela in och framföra inför publik. Samtidigt får du jobba ihop med jämnåriga från andra högstadieskolor. Det hela avslutas med en konsert i Kungsträdgården på Clownnäsans dag den 9 maj.

Projektet “Botkyrka är ni med oss?” ska föra Botkyrka närmare Botkyrka och låta barn som sällan eller aldrig möts få skriva och framföra låtar tillsammans.

Under våren 2008 var 60 högstadieelever från fyra olika skolor i Botkyrka med och skrev text och musik till sex låtar tillsammans med svenska artister och musiker. Elever från följande skolor i Botkyrka deltar i projektet:
Kärsbyskolan (Norsborg), Falkbergsskolan (Tullinge), Borgskolan (Hallunda) och Broängsskolan (Tumba).

Ett tv-team från SVT UR följer projektet och gjorde en dokumentär ”Från Norra till Södra”, som sändes i 12 avsnitt i SVT under hösten 2008.

Platsen där eleverna möttes var Subtopia, ett förortsparadis för kulturentreprenörer som ligger i Alby. Det är en mötesplats och uppskjutningsramp för idéer inom framför allt cirkus, streetart, film samt musik. Ett fyrtiotal aktörer finns i huset bland annat Cirkus Cirkör, Clowner utan gränser och Fanzingo.

De artister som deltar i “Botkyrka är ni med oss?” drivs alla av en stark vilja att föra människorna närmare varandra, att genom musikens kraft skapa rum för möten och förståelse.

Artister/Mentorer som deltar:
Irya Gmeyner – Artist och initiativtagare
Thomas Holst – Basist och gitarrist (Wilmer X, Torsson)
Oskar Ling – Klaviatur (Prominent, Ricky)
Erik Nilsson – Trummor och slagverk (har bl.a. medverkat i Hjärnkontoret, SVT, Irya’s Playground och Ane Brun)
Nina Pudas – Basist och sångerska (har bl.a. körat bakom Marit Bergman, Robyn och Darin)
Tom Piha (Max Peezay) – Artist (Fjärde Världen)
Henrik Ekberg – Gitarrist (Urga och Laleh)

Bakom “Botkyrka är ni med oss?” står Wag the City, ett produktionskollektiv som arbetar med mötesplatser och musik. Wag the City är ett projekt initierat av den ideella föreningen Spiritus Mundi med bas i Malmö.

“Botkyrka, är ni med oss?” sker i samarbete med Botkyrka kommun och Subtopia.