Julstämning på nytt sätt i låtar för tv-serie

Julstämning på nytt sätt i låtar för tv-serie

När Malmöproducerade tv-serien ”Tunna blå linjen” sänds i vår står lokala artister för musiken. Nu släpps Vera Carpes och Cornelia Vegas jullåtar som singlar.

Vera Persson Carlsson, eller Vera Carpe som är hennes artistnamn har varit med i musikkollektivet Gipomusic sedan 2014.

– Det har betytt jättemycket att få jobba med andra, att ses prata, ge varandra feedback och hjälp att komma vidare, säger Vera Carpe och tillägger att hennes eget skapande tagit fart de senaste två åren tack vare projektet.

Det var via mentorn Irya Gmeyner som Gipomusics medlemmar fick uppdraget att skriva låtar till ”Tunna blå linjen”, en dramaserie som spelats in i Lund och Malmö och som får premiär i vår.
Vera Carpe tog sig an uppgiften att skriva en av två låtar till ett avsnitt som utspelar sig på julen.
– Det var ganska specifikt beskrivet, det skulle vara en ny låt, men samtidigt något man känner igen och det skulle vara på svenska. För mig är det en jättechans att få vara med om detta.
Hon valde att göra en version av den klassiska julsången ”Betlehems stjärna” eller ”Gläns över sjö och strand”, som den ofta benämns. Hon har skrivit texten och för musiken står Irya Gmeyner, Povel Olsson och Martin Hederos.
– Både text och musik är förändrad så att den är mer modern och jag har satt en egen prägel på den. Julen är inte bara är mysig, det kan också vara en jobbig tid. Jag ville få fram det här med längtan, men att julen också kan bli en chans att börja om, säger Vera Carpe, som hoppas att den som lyssnar ska kunna relatera till låten på olika sätt.
I serien bidrar hon även bidrar med en annan låt, en cover på Elvis Presleys ”Always on my mind” som hon gör i en duett med Michael Wiehe.
Den andra jullåten, ”En stjärna som är vår”, görs av Gipomusics Cornelia Karlsson, eller Cornelia Vega som hon valt att kalla sig som artist.
– Jag beskriver idyllen, med granar och snöflingor, men att julen också kan vara något trasigt. Min låt är skriven utifrån två personer som inte har setts på ett tag och möts vid tågperrongen och går tillsammans hem genom en julpyntad stad, säger Cornelia Vega som växte upp i Dalby och även har bott i USA under några år.
Cornelia har en bakgrund inom popen, men har på senare år inriktat sig mer på klassisk musik och konstmusik.
”En stjärna som är vår” med Cornelia Vega och ”Gläns över stad och land” med Vera Carpe finns på Spotify.

FAKTA

Tv-serie med lokal anknytning

Tunna blå linjen är en dramaserie i tio delar där fyra polisers liv i Malmö skildras. Serien produceras av Anagram.För musiken står Irya Gmeyner och Martin Hederos som även kommer att släppa ett soundtrack under våren. Musiken som Gipomusics medlemmar bidragit med används i bakgrunden i olika scener.

Gipomusic står för Girlpower music och är ett forum där kvinnliga artister stöttar och inspirerar varandra. Mentor för gruppen är artisten Irya Gmeynor och basen är Mejeriet i Lund.