De gjorde en egen platta

Tio tjejer fick spela in varsin låt på Musikhuset Lagret i Storvreten

Att göra en skiva är en dröm för många. På rykande färska ”Med allas ord” har tio musikintresserade tjejer i Botkyrka fått chansen att jobba med proffsmusikern Irya Gmeyner.
– Det var här jag började på riktigt, säger 18-åriga Sandra Haglund.

Musikbranschen är fortfarande till stora delar dominerad av män. Inte minst märks det på många festivaler där merparten av musikerna är män. Musikern Irya Gmeyner vet hur branschen ser ut.

– Det finns nog många tjejer som gör musik i källaren eller sitter med gitarren på kammaren, men de som syns, de som är ute och spelar är oftast killar. Men det känns som att det är en förändring på gång, säger Irya, som är utgör ena halvan av duon Irya’s Playground som släppte sin andra fullängdare i år.

På fritidsgården Musikhuset Lagret i Storvreten har tio tjejer i åldern 14–18 år nu fått göra varsin låt i ett professionellt sammanhang. Resultatet är tiospåriga skivan ”Med allas ord” som släpptes i går.
– Min stora drivkraft har varit att ge utrymme för tjejerna att göra sina röster hörda och testa sig fram utan att bli dömda direkt, säger Irya Gmeyner.

Och de deltagare som Lokaltidningen Mitt i talat med gillar satsningen, som har pågått under hösten.
– Det kan bli ganska rörigt när killar bli med. Det har varit skönt att bara tjejer varit med så att strålkastarna hamnar på dem, säger Julia Rynell från Tullinge.

Hon gillar att hon fått insyn i en professionell musikproduktion.
– Man fick vara med i processen från idé till färdig låt. Det kändes verkligen seriöst. Egentligen hade jag inte så höga förväntningar från början. Kommunen borde verkligen satsa mer på sådant här, säger hon. Projektet har gett henne mersmak.
– Kanske kommer jag att börja skriva lite låtar nu, säger Julia Rynell.

Irya Gmeyner har gjort musiken tillsammans med Povel Olsson. Den senare har turnerat med Robyn och är just nu ute med sitt nya band The Royal Concept på USA-turné.
– Det har varit en process där vi bollat fram och tillbaka så att deltagarna känt att låtarna varit deras, säger Irya. Deltagarna i projektet har sedan jobbat med textskrivande och sång.
– De har verkligen skrivit allvarliga texter. Någon skrev om hennes vän som dog i tsunamin, en annan om hur svårt det är att passa in, och andra om uppbrutna relationer, fortsätter hon.

Julia Rynells text handlar om ett uppbrott. Hon berättar att hon och Irya skickade låten mellan sig några gånger för att hon skulle få tycka till om musiken.
– Bland annat skulle jag bestämma om jag ville lägga mer kör på låten, berättar hon.

I går var det release-fest för ”Med allas ord” på Musikhuset Lagret. Deltagarna framförde sina låtar på festen. En av dem som tänkte kliva upp på scenen var Sandra Haglund som till vardags läser musik på gymnasiet i Tumba.
– Det här var första inspelningen någonsin som jag verkligen gjort helhjärtat. Det här blev min startpunkt och det var här jag började på riktigt. Jag har bestämt mig för att fortsätta med musik, säger hon.

l Anders Björklund
anders.bjorklund@mitti.se
tel 550 550 97