Deras ord tar plats som poplyrik

De skrev för byrålådan, men innerst inne drömde de om att få ta klivet ut ur flickrummet. Och så fick de det – tio tonårstjejer i Botkyrka. Nu släpps deras rykande färska samlingsplatta “Med allas ord”.

Mörkret har sänkt sig över musikhuset Lagret i Storvreten, Tumba. Där inne har dock flitens lampa lyst hela hösten och nu börjar det närma sig final:

– Självklart känns det nervöst. Att sjunga det man själv har skrivit live är ganska utlämnande. Men samtidigt är det spännande att få göra det. En sjungen text om ett känsligt ämne är ofta lättare att ta till sig än om man bara skulle prata, så det känns också viktigt.

Det är Ida Urdin, 16 som säger det. Ida, som är en av de tio tjejer i Botkyrka som fått chansen att delta i ett låtskrivarprojekt under hösten.

– Jag hoppade på det för att det verkade vara en kul grej, jag hade inte en aning om att det skulle bli så här stort, fortsätter hon när musikern Irya Gmeyner kommer in i rummet och meddelar att hon har fått ”mastern”, det vill säga alla färdigmixade inspelningar. För nu är allt klappat och klart: tio musikaliskt helt olika låtar, med tio texter författade av tio olika individer ska bli en cd. – Jag har skrivit texter och dikter sedan jag var sju åtta år och alltid drömt om att få dem tonsatta. Så det här var verkligen en fantastisk möjlighet, konstaterar Anja Eriksson. Projektet i Tumba är en del av Botkyrka kommuns ”Ungkulturresidens 2013” och syftar främst till att inspirera och stärka unga tjejer.

– Musikbranschen är så himla mansdominerad, jag tror det skrämmer oss tjejer lite. Därför var det också skönt att vi bara var tjejer i gruppen. Vi har fått ta den plats vi behöver, fått visa för oss själva att vi kan, säger Julia Rynell, 16.

Hela gänget har haft en riktigt ”lyxig” höst. Det började med att de fick träffa Irya Gmeyner, som tillsammans med Povel Olsson utgör popduon Irya’s Playground. Irya och Povel tog reda på vad tjejerna hade för musikaliska preferenser och lite vad de hade för textidéer. Sedan skrev de 20 musikgrunder – kursdeltagarna fick välja var sin att skriva en text till.

– Det är allt från ballader till indiepop. Det sköna är att inget låter lika, konstaterar Suzie Jansson, som redan fått rådet att skicka in sin text till nästa omgång av den svenska Melodifestivalen. Texterna handlar om tjejernas verklighet, om deras erfarenheter och reflektioner. Under hösten har gruppen gjort gemensamma övningar, lekt med ord och brainstormat. Sedan har var och en av dem gått in och jobbat individuellt med sina respektive textprojekt. Efter det har de fått spela in låtarna – med all upptänkligt professionellt stöd av Irya Gmeyner.

– Jag valde att skriva en text till en av mina bästa vänner som gick bort i tsunamin i Thailand. Den handlar om min saknad. Först var det väldigt svårt, men när jag lärde mig att släppa taget och inte tänka så mycket gick det mycket bättre, berättar Louise Drugge.

Andra låtar handlar om att passa in, om att våga vara den man är, om brusten eller komplicerad kärlek.

– Det är svårt att få till orden, det är så lätt att det låter töntigt. Det ska bli väldigt spännande att se vilket mottagande de får. Jag tror nog att många kan känna igen sig i våra texter, säger Julia.

På måndag är det alltså fest – då kommer alla sångerna framföras live av tjejerna på fritidsgården Lagret i Storvreten. Förhoppningsvis blir det också en fortsättning på projektet.

– Jag är fascinerad över hur duktiga de är, det har verkligen varit en berikande höst, konstaterar Irya Gmeyner.

Ulrika By
E-post: ulrika.by@dn.se