February 15, 2014 | Irya Gmeyner

Nu är de redo! Botkyrkatjejer sjunger egen pop på Södra Teatern i Stockholm!

Ett tiotal tjejer i åldern 14-18 år från Botkyrka samlades under hösten 2013 på fritidsgården Musikhuset Lagret i Botkyrka för att göra en skiva tillsammans Irya Gmeyner, del av den internationellt uppmärksammade popduon Irya’s Playground. Den 15 februari spelar de sina nyskrivna låtar för stockholmspubliken på Södra Teatern. För mer info: Södra Teatern 

Iryas tanke inför arbetet var att ge unga tjejer ett forum där det fanns utrymme att våga utmana och prova sig fram.
– Det känns fantastiskt att få vara med om att göra drömmen möjlig för de här talangerna, att ge ut en egen skiva. Låtarna på skivan som fått titeln ”Med allas ord” har mejslats fram i ett samspel, där de deltagande tjejerna stått för texten och min kollega Povel Olsson och jag har arbetat fram musiken, berättar Irya Gmeyner.

Projektet, som görs i samarbete med Studiefrämjandet och Musikhuset Lagret, är del av Botkyrka kommuns initiativ Ungkulturresidens. Det är tänkt att inspirera, stärka och ge verktyg till unga tjejer att våga och vilja uttrycka sig och skapa egna texter till musik. Många fritidsgårdar i både Botkyrka och resten av landet har svårt att locka till sig tjejer, och projektet var också en del i det arbete som pågår för att förändra det.

–        Det behövs fler sådana här initiativ, då kommer antalet tjejer på fritidsgårdarna att öka, menar deltagarna Julia Rynell och Jasmin Kahn.
Låtarna som arbetas fram handlar om personliga händelser i deltagarnas vardag. En av tjejerna har skrivit om sin bästa vän som gick bort i tsunamin Thailand, en annan om sin kärlekshistoria med klasskamraten och en tredje om att det är svårt att passa in…

–        Det är kul att jobba med Irya. Hon är proffsig och engagerad men ändå jordnära, säger Julia Rynell och Jasmin Kahn som tycker att de har lärt sig en hel del om hur professionell musikproduktion går till.

Nu ser de fram mot att ta steget ut på en professionell scen och möta ny publik.

–        Vi har inte så mycket erfarenhet, men det väger vi upp genom att ha en grym sammanhållning och genom att stötta varandra, säger de.

För mer info Södra Teatern