December 9, 2015 | Irya Gmeyner

Lokaltidningen i Lund skriver om “Texter med personliga uttryck”

 

Texter med personliga uttryck

Gipomusic går i mål på Mejeriets scen

 

LUND. Tio tjejer har under hösten skrivit texter och arbetat fram låtar tillsammans med Irya Gmeyner och Povel Olsson på Mejeriet i Lund. Nu är det dags för avslutningskonsert.

Det är andra gången som projektet Gipomusic genomförs i Lund. Flera av deltagarna var med under förra hösten. Precis som då är det Irya Gmeyner som väglett tjejerna i arbetet.

– Texten och uttrycket är det som varit i fokus, samtidigt har jag ställt lite högre krav på dem som är med för andra gången, säger Irya.

Linnéa Peters är med för första gången.

– Jag sökte hit efter det att en klasskompis varit med förra gången. Jag har alltid velat skriva och nu har jag fått hjälp med det, säger Linnea.

Textarbetet startade i augusti och tjejerna har arbetat enskilt men också tillsammans.

– När jag skriver kan jag ibland tycka att det är dåligt och bara kastar bort texten istället för att ge det jag skrivit en andra chans, säger Olivia Maunsbach som är med för andra gången.

För de som är med för andra gången har en viss prestationsångest kommit krypande, förra årets låt ska överträffas. Något alla artister brottas med.

– Slutar du bry dig har du tappat nerven men även Bob Dylan tvivlar på sig själv varje gång han släpper nytt, säger Irya.

Den 9 december är det dags för konsert på Mejeriets stora scen. Samtidigt släpps skivan ”Signaler i bruset” med alla de låtar som arbetats fram under hösten.

– Gipo har hjälpt till att hitta mig själv, säger Vera Persson.

– Det har höjt mitt självförtroende. Jag kan skriva något som blir en låt, säger Linnéa Peters.

Förutom textarbetet är det uttrycket som varit viktigt.

– Här kan jag vara mig själv rent musikaliskt. Min röst är lite raspig men det har jag fått höra är bra här, säger Olivia Maunsbach.

– Personligheterna ska fram, har du en raspig röst så tar vi fram det, säger Irya.

Om det blir någon fortsättning på Gipomusic är inte klart ännu. Allt hänger på om kommunen vill stötta men det råder ingen tvekan om att det finns deltagare som vill vara med.

– Jag hade inte förväntat mig att det skulle bli en så bra låt, jag förstod inte att det var jag som sjöng första gången när jag hörde den, säger Linnéa Peters.

Se konserten på Mejeriet den 9 december.


Läs artikeln:  
http://lund.lokaltidningen.se/…/201…/artikler/712099881/1236