May 21, 2014 | Irya Gmeyner

Botkyrkatjejerna är redo att sjunga sina egna låtar på stora scen nu på lördag kl.13:20 – Hjärta Botkyrka!!! 

Nu på lördag 24 maj kl.13:20 på stora Scen i Hågelbyparken kommer Botkyrkatjejer att sjunger egna låtar från skivan “Med Allas Ord” som de skrivit och spelade in under hösten 2013 på Musikhuset Lagret i Tumba, under ledning av Irya Gmeyner. Info: Hjärta Botkyrka

Under hösten 2013 har de träffats på fritidsgården Musikhuset Lagret i Storvreten, Tumba, för att jobba fram låtar till en skiva som släpps strax innan jul. Iryas tanke inför arbetet var att ge unga tjejer ett forum där det fanns utrymme att våga utmana & prova sig fram. Låtarna som arbetas fram handlar om deltagarnas reflektioner över personliga händelser ur deras vardag.

Professionell musikproduktion
Texterna som arbetas fram handlar om tjejernas verklighet, om deras erfarenheter och reflexioner. Individuella övningar har varvats med grupparbete och flera av tjejerna tycker att de har utvecklats snabbt som textförfattare under projektets gång. 
- Konsten är att få ihop vers, brygga och refräng. Det har varit en utmaning att komprimera sin idé till det formatet, säger Anja Ericson, 18, från Tullinge, och fortsätter:
- Jag gjorde som en musikvideo i mitt huvud som jag kunde utgå ifrån när jag skrev texten och det hjälpte till.
 En av tjejerna har skrivit om sin bästa vän som gick bort i tsunami in Thailand och en annan om hur svårt det är att passa in.Olycklig kärlek, att kämpa på fast det är svårt, att inte tappa bort sig själv och att inte ge upp är några av de ämnen som tas upp i tjejernas låtar.
- Det är kul att jobb med Irya. Hon är proffsig och engagerad men ändå jordnära, säger flera av tjejerna som tycker att de har lärt sig en hel del om hur professionell musikproduktion går till.

Projektet är del av Botkyrka kommuns initiativ Ungkulturresidens 2013, som syftar till utveckling, stöd och stärkande av det  ungkulturella området. Projektet är tänkt att inspirera, stärka och ge verktyg till unga tjejer att våga och vilja uttrycka sig och skapa egna texter till musik.