October 26, 2016 | Irya Gmeyner

Gipomusic hyllar Kent med nyinspelad Kentlåt och två konserter på Mejeriet i Lund och på Malmö Live.

Gipomusic (Girl Power Music) har under de senaste åren uppmärksammats för den musik som projektet skapat tillsammans med unga tjejer i åldern 15-20 år. Projektet har genomförts i Botkyrka, Malmö och Lund och fick bland annat förra året Lunds kommuns innovationspris. Under träffarna och workshops som ägt rum har en återkommande referens varit gruppen Kent, vars musik och texter drabbat många av dem på olika sätt. Kanske inte det mest förväntade, men något projektet tagit fasta på i samband med de två konserter som nu ska genomföras på Mejeriet i Lund den 9 nov och på Malmö Live den 10 nov. Alltså dagen innan Kent gör sitt sista Malmöbesök på Malmö Arena.

Den största Kentfantasten av alla tjejerna är Jasmin Khan från Stockholmsförorten Alby med en pappa från Bangladesh och en mamma från Finland. Jasmin har jobbat ihop pengar under hela sommaren för att åka land och rike runt för att stå längst fram på så många Kentkonserter som möjligt, under den pågående avskedsturnén.

Så inför Gipomusics egna konserter i Malmö och Lund kläcktes idén att förutom att framföra sina egna låtar även spela in en Kentlåt och låta Jasmin och de andra 15 tjejerna få hylla ett av sina favoritband, både på scen och på skiva. För några helger sedan kastade sig Jasmin på ett tåg från Botkyrka ner till Lund, Stockholm Strings bokades in och under en intensiv helg fick Kentklassikern Mannen i den vita hatten (16 år senare) en ny klänning, framförd av en ung tjej från Botkyrka.

Gipomusic har uppträtt på Malmöfestivalen, Södra Teatern i Stockholm, Mejeriet och nu senast på Kulturnatten i Lund. 3 skivor har getts ut, en dokumentärfilm har visats och mängder av artiklar har skrivits. Gipomusic har redan blivit en plantskola där flera av tjejerna har gått vidare, antingen solo eller med nystartade band. De drivande krafterna bakom Gipomusic är Irya Gmeyner, Povel Olsson och Pange Öberg.

Jasmin Khan – Mannen I den vita hatten (16 år senare) Lyssna här: https://open.spotify.com/track/2zQSxWZ8GXvfxHBD1ksxR9

Gipomusic live kan du se här;

09-nov – Lund – Mejeriet http://www.kulturmejeriet.se/index.php/program/girl-power-music/
10-nov – Malmö Live – Kuben http://malmolive.se/program/gipo-concert-avslutningskonsert

För mer information:
Gipomusic: https://gipomusic.se
Irya Gmeyner: info@gipomusic.se