August 30, 2017 | Irya Gmeyner

Sydsvenskan Dygnet runt skriver om Thank God It’s Tuesday! Nina Persson, Slowgold och Linnea Olsson ger låtskrivartips i Lund

Nina Persson, Slowgold och Linnea Olsson ger låtskrivartips i Lund

Nina Persson, Linnea Olsson och Slowgold ska i höst inspirera unga skånska tjejer att skriva låtar. Projektet Gipomusic i Lund går nu vidare med workshops med välkända svenska musiker.

Gipomusic står för Girl Power Music och det är det som Irya Gmeyner de senaste åren har försökt skapa i sitt musikprojekt i Lund. De har sedan 2014 samlat grupper påtio–tolv tjejer, främst från Lund, som har fått skriva låtar och spela in egna skivor.

– Men nu öppnar vi upp för en större grupp på 25 tjejer – gärna i Malmö med omnejd – genom workshops. Nu behöver man dessutom inte längre vara med på ett helt projekt, utan man kan vara med på bara en workshop, säger Irya Gmeyner på Gipomusic.
Irya Gmeyner har ett förflutet hos Cirkus Cirkör och som sångerska i Irya’s Playground. Tillsammans med musikern Poval Olsson (The Royal Concept) och arrangören Pange Öberg drog hon 2013 igång Gipomusic som jobbat med att stärka unga tjejers självkänsla genom att skriva text och musik.
I år har de bjudit in de svenska artisterna Nina Persson (The Cardigans), Linnea Olsson (cellist) och Amanda Werne (Slowgold) för att leda workshops och skriva låtar med tjejerna i Gipomusic.
– Tanken är att man ska skriva låtar tillsammans med de här artisterna. Det blir ett försök inför nästa projekt där vi vill bjuda in fler artister att skriva med de här tjejerna.
Tidigare har Irya Gmeyner och hennes projektpartner Povel Olsson skrivit musiken och tjejerna har skrivit texten. Nu bjuder de in fler artister som står för musiken, medan tjejerna fortsätter skriva text och sjunga.
– Varje tjej får en låt att jobba med och skrivandet sker i grupp där de ger varandra feedback och startar diskussioner. Texterna handlar ofta om tjejernas verklighet, om deras erfarenheter och reflektioner. Om identitet och komplicerad kärlek, sexualitet, ångest och att inte tappa bort sig själv. De känner att de kan prata av sig här, säger Irya Gmeyner.
Tisdagsworkshopkvällarna på Mejeriet i Lund kallas ”Thank God It’s Tuesday” och innehåller i höst:
5 september: Linnea Olsson
3 oktober: Nina Persson.
7 november: Slowgold.
Sydsvenskan